Sådan opvarmer du mest effektivt og skånsomt din bolig

Der er mange måder at vælge at opvarme sin bolig på og hvad der bedst kan betale sig, afhænger af hvilken bolig du har samt hvilken varmekilde du i forvejen benytter. Der er dog varmekilder der er mere miljøvenlige end andre og nogle der er mere effektive end andre og det er ikke altid at disse ting hænger sammen. Du må derfor gøre op med sig selv hvad der vægter højest. Nedenfor kan du læse mere om emner og blive klogere på hvilke overvejelser der ligger til grund for et eventuelt varmekildeskifte.

Vælg mellem forskellige varmekilder

Der findes mange forskellige varmekilder. Det skal dog bemærkes at ikke alle kilder er tilgængelige for alle husstande, men overordnet set kan de alle vælges. Der er fordele og ulemper ved dem alle og for at finde den mest effektive, må du gøre op med dig selv hvad effektivitet er for dig; er det fx at boligen opvarmes hurtigt, at varmen er vedvarende, at varmen er billig, eller noget helt andet?! Overordnet set kan du vælge mellem fjernvarme, gasfyr, jordvarme, luft til vand varmepumpe, oliefyr samt træpillefyr. Der er fortsat også nogen der fortsat er glade for elvarme igennem en elradiator. Du kan læse mere om elradiatorer hos https://bels.dk/produkter/7485-elradiator/. En elradiator er især anvendelig i mindre rum, eller i små huse som fx sommerhuse, der skal bruges midlertidigt og som man med fordel kan opvarme hurtigt med en elradiator.

Tag hensyn til miljøet

Når man taler om valg af effektiv varmekilde til boligen er der mange der i dag ligger vægt på at kilden tager hensyn til miljøet. I dette tilfælde er oliefyr med anvendelse af fossile brændstoffer samt en elradiator måske ikke det oplagte valg, men det afhænger igen af boligens karakter og formål. Et der tale om en helårsbolig vil det godt kunne svare sig at omlægge varmekilde til noget mere effektivt og miljørigtigt, men er der tale om en småt anvendt bolig, kan det måske ikke betale sig at omlægge.

Spar penge nu og i fremtiden

Det med at tænke på miljøet kan godt gå hen og give dig besparelser, såfremt du skal til at omlægge varmekilde. Såfremt du vælger en løsning der er energioptimerende i forhold til den løsning du i forvejen besidder, kan du nemlig opnå energitilskud fra staten, ligesom der også eksisterer et håndværkerfradrag til montering. Det kan derfor godt betale sig at tænke i grønne baner ved omlægning. I fremtiden vil der også være penge at spare på en mere effektiv og miljøvenlig løsning, idet du med det samme vil kunne se en besparelse på varmeregningen. Investeringen vil måske ligefrem kunne betale sig selv hjem over tid.

Søg råd og vejledning online
Er du i tvivl om hvilken varmekilde der er den mest effektive i din situation, kan du gå online og finde frem til en lokal byggerådgiver, der eventuelt kan komme ud og lave nogle beregninger på vad der bedst kan betale sig.