Sådan finder du nemt rav på stranden!

Det kræver tålmodighed, at finde de små gyldne klumper på stranden og der skal normalt tjekkes mange sten, før der er gevinst. Men sådan behøver det ikke være…

Nogle kalder det snyd…

De danske strande har været jagtmark for både professionelle og amatør ravjægere i århundreder og jagten handler også i stor grad om at opleve og nyde den smukke danske natur langs kysterne. De seneste år er det blevet populært at lede efter rav om natten – det virker umiddelbart ikke som en god idé, når det i forvejen er så svært at finde! Men er man bevæbnet med en god UV lygte, er det faktisk meget lettere at finde de gyldne klumper i mørket. En UV lommelygte får nemlig ravklumper til at lyse op i et blåligt skær, som er nemt at se blandt sten og sand på stranden. Det er denne metode som nogle kalder snyd – men som vi ser det, er det en god måde at få en unik oplevelse i naturen.

En ægte skattejagt

De fleste er vant til at opleve naturen i dagslys, da de færreste bevæger sig ud om natten. Det kan dog give nogle utroligt stærke oplevelser at være i naturen i mørket. På stranden vil du opleve bølgernes brusen på en helt ny måde, når det kun er månens (…og UV lysets) skær, der lyser dem op. Samtidigt er turen pludselig en ægte skattejagt, hvor I leder efter selvlysende klumper på stranden i mørket. På den måde er ravjagten en sjov og spændende aktivitet, som hele familien inklusiv børn, kan have det sjovt med! Og tager man afsted i vinterhalvåret, hvor der også er mest rav på stranden, bliver det tidligt mørkt, så sengetiderne for de mindste kan holdes – bare i husker det varme tøj!

Det rigtige udstyr

Før I kaster jer ud i en natteravjagt, er det vigtigt at have gode UV lygter – ellers får I nemlig svært ved at se ravklumperne. Det er en god idé, at gå efter lygter med en bølgelængde på mellem 350-400 nm (nanometer), da de vil få ravklumperne til at lyse kraftigst. Derudover skal lygten have nok kraft til at lyse stranden op. Ravlygter fåes både som lommelygter og hovedlamper og det er en god idé at have en UV lygte, der kan kaste en bred lyskegle. Sidst men ikke mindst, skal UV lygten selvfølgelig kunne lyse i nogle timer på et sæt batterier!

God jagt!

Når du har dine nye UV lamper, er det bare at komme afsted! UV lygten kan selvfølgelig også bruges til at tjekke om det er en sten eller rav, du har fundet, når du leder efter rav i dagslys. Men vi synes du skal prøve at tage en ravtur om natten, for det er nemlig ikke snyd – det er en fed måde at få en god naturoplevelse for både børn og voksne!