Sådan finder du den rigtige væglampe

Væglamper fås en mange forskellige former og farver. Nogle bruger væglamper som funktionelt læselys, mens andre ser det som et dekorativt element i deres bolig, som nærmest bare skal være til pynt.

Uanset om du er til det ene, det andet, eller et sted i mellem, kommer her en oversigt over de mest populære væglampetyper samt råd om, hvordan du får mest muligt ud af dem.

Væglampe til sengen

Væglampen i soveværelset, ved siden af sengen er en klassiker. Den er ofte tiltænkt som læselampe, men og er super praktisk til dette formål, da den hænger lige inden for rækkevidde til at man både kan pege lyset i retning af bogen eller bladet man læser, men også har sluk-knappen lige ved hånden når man skal sove. Hvis ikke du skal bruge lampen som læselampe, er det ikke så vigtigt om skærmen kan drejes eller ej, men hvis det er den primære funktion du ønsker fra din væglampe i soveværelset, anbefales det, at finde én som kan netop dette. Hvis lampen bare skal give hyggeligt, afdæmpet lys, er det ikke så væsentligt om lampen kan justeres. En anden ting at kigge efter kan være, hvorvidt lampen egner sig til at kunne dæmpe lyset eller ej. Det er rart, og ikke mindst sundt for øjnene, at kunne skrue ned for lyset, så ikke det er så skarpt inden sengetid. Der findes faktisk pærer som kan justere lysstyrken, nogle kræver en lysdæmperkontakt, mens andre kan dæmpes f.eks. via sluk/tænd knappen, som man trykker på flere gange, så lyset dæmpes trinvis. En anbefaling herfra til en god væglampe til sengen er Ball-væglampen fra det danske mærke Frandsen Lightning. Lampen er både smart og pæn og dens klassiske design har været på markedet siden 1968.

Væglamper til stuen

Væglamper til stuen kan i den grad være med til at sætte skub i boligindretningen. Væglamper bag sofaen bliver mere og mere udprægede. Disse har både et dekorativt aspekt, men kan også fungere som mild og hyggelig baggrundsbelysning. Vælger du derimod at bruge en eller flere væglamper i stuen som læselamper bør du, ligesom ved sengelamperne, sikre dig at lampens hoved kan justeres, så du kan pege lyset i retning af din bog eller dit blad.

Væglamper til gangen

Væglamper til gangen bruges ofte, især i lidt store entréområder eller halls. Her er messing eller kobberfarvede væglamper især kommet på både. Disse farver giver et godt mix af det klassiske såvel som det moderne, måske er det netop dét der tiltrækker folk. Uanset hvor du vælger at placere dine kommende væglamper, skal du vide, at du nemt selv kan afgøre hvilken type lys lamperne skal afgive. Hvis du ønsker funktionelt læselys, skal du vælge en pære med et højt lumental (lysstyrke). Vil du derimod heller have hyggeligt lys, kan du vælge en mildere pære, som er mere varm i lyset.