Lynæs er Danmarks nye, hyggelige sommerdestination

Måske har du hørt om Lynæs, eller måske er det lille, gamle fiskerleje i Nordsjælland nyt for dig?

Under alle omstændigheder, er der god grund til at sætte kryds på både landkortet og i kalenderen her til sommer, for Lynæs er et af de steder, hvor der er rigtig fedt at være en klassisk dansk sommerdag.

Selvom Lynæs nærmest ikke kan betragtes som en by – de har for eksempel ikke eget postnummer – er det lille område spækket med fede aktiviteter og cool sommerstemning fra april til oktober.

Resten af året er det hovedsageligt lokalbefolkningen og de mere kontrære sommerhusejere, der nyder godt af deres Lynæs placering og muligheder.

Hvad er det Lynæs kan?

Lynæs ligger på spidsen af Halsnæs og har vand på tre sider. Beliggenheden i toppen af til Isefjord, lige syd for Hundested er et af Danmarks ældste fiskerlejer.

I dag er den gamle fiskerihavn blevet til en lystbådehavn med plads til 500 både og sejlskibe, og der udvides konstant. Hvis du er lystsejler, er du derfor sikkert allerede bekendt med Lynæs.

En anden gruppe vand-entusiaster, der helt sikkert kender Lynæs er wind- og kitesurfere. Siden 1980erne har Lynæs været kendt i de kredse som et af de bedste steder i Danmark at windsurfe på grund af gode vindforhold ud for Lynæs strand.

Da kitesurfing senere opstod, fandt man ud af at det lave vand, giver i fjordens udmunding er perfekte til at lære kitesurfingens kunst.

Året rundt er der således surfere, der valfarter til Lynæs på dagsture for at komme – ikke så meget på bølgerne – men mere ud i vinden.

De mange surfere og sejlere har sågar inspireret til et nyt tøjmærke, der helt simpelt hedder LYNÆS denmark.

De senere år er der desuden dukket flere spisesteder op på havnen fx på Lynæs bådværft og Skipperstuen på havnen.

Vandet i Lynæs samler alle

Udover kite- og windsurferne, der hænger ud på stranden før og efter suset med vind i håret, er der også folk, der tager det mere roligt.

Der er tilknyttet en særdeles aktiv badeklub, der er aktiv hele året, hvilket jo selvfølgelig også vil sige om vinteren. De har gode faciliteter på den yderste spids af den gamle mole i Lynæs.

Der er en sejl- og kajakklub, som kommer på vandet i tide og utide, så der er rig mulighed, hvis man vil prøve en rolig tur på vandet med pagaj.

Stor tilflytning de senere år

Mange – især børnefamilier – har de senere år fået øjnene op for området, og er flyttet dertil. Der er cirka en time til København i bil og der kører lokaltog fra Hundested i nærheden. 

Sommerstemningen i Lynæs er naturligvis størst i de varme måneder, men feriestemningen med vand, sand og blå himmel kører året rundt.