Køb af et luftgevær: dette skal du vide

Et luftgevær er ikke bare et luftgevær og ønsker man at købe et, er der mange ting man skal være opmærksom på ingen.

Hvis luftgeværet er med 4,5 mm kaliber eller under kan det købes af alle over 18 år og det er ikke nødvendigt at have våbentilladelse eller jagttegn.

Det er muligt at købe et luftgevær uden at det koster en halv bondegård. Omvendt er det også muligt at finde et i den absolut tunge prisklasse. Det er derfor vigtigt at du inden du køber finder ud af hvad du skal bruge det til og hvad dine behov er.

Reglerne for besiddelse af et luftgevær

På Justitsministeriets hjemmeside står der at en person, der er fyldt 18 år, kan indføre, erhverve, besidde, bære og anvende et luft- og fjedervåben med en kaliber på 4,5 mm eller under, samt dele og ammunition dertil. Det kræves ikke tilladelse fra politiet.

Er du derimod under 18 år kræver, det en speciel tilladelse fra politiet.

Luftgeværer der er over 4,5 mm kaliber, kræver det et jagttegn, samt en tilladelse og våbenpåtegnelse fra politiet.

Husk beskyttelsesbriller

Uanset hvilken luftgevær du har, er det vigtigt at du altid husker at benytte dig af beskyttelsesbriller. Kugler og hagl kan richotere, især på et hårdt underlag og blive slået tilbage til dig. Det er derfor rigtigt vigtigt at du husker at tage dig de rette forholdsregler og husker at tænke dig om, når du bruger dit luftgevær. Det er især vigtigt, hvis dit luftgevær anvender stålkugler, da de har en større sandsynlighed for at richotere end andre former for kugler.

Hvordan fungerer et luftgevær?

Et luftgevær fungerer ved at luften er trykket hårdt sammen inde i geværet og ved et skud er det trykforskellen, der slynger haglet af sted. Tidligere havde luftgeværerne små trykflasker med CO2. Det er de fleste dog gået væk fra pga. miljøbelastningen.

Et luftgevær til jagt vil typisk skyde med op til 360m/s for at sikre at dyrene bliver dræbt med det samme og ikke lider.

Må jeg skyde med luftgevær i haven?

Mange bruger deres luftgevær til at skyde til måls, især til konkurrencer eller i deres haver. Så længe at luftgeværet er på 4,5 mm kaliber eller under er der ingen problemer, så længe at der tages hensyn til naboer og andre i området.

Hvordan kan jeg registrere et luftgevær?

Hvis du har et luftgevær med en kaliber der er over 4,5 mm, skal det registreres hos politiet. Hvert luftgevær har et unikt nr. og det er det nr. der skal registreres. Ud over det nr. er der ikke andet der registres. Det gøres på den lokale politistation.

Må jeg eje et luftgevær, hvis mit jagttegn er udløbet?

Ja du må gerne eje et luftgevær hvis dit jagttegn er udløbet, du må bare ikke bruge det til jagt eller fragte det uden for hjemmet. Hvis du er medlem af en skytteforening og via det har tilladelse til at fragte det frem og tilbage er det lovligt.