Den dynamiske have og indretning

Indretning af haven kan være svært, da det er et område vi sjældent tænker så meget over. Men som nybyg og tomme haver vinder frem er det et område, der kræver mere og mere opmærksomhed.

Når der bygges hus, så er det typisk på en tom grund, eller også ryddes grunden typisk for både tidligere hus og beplantning. Det giver fantastisk mulighed for at sætte sit præg, men det sætter også krav til at tænke fremad. Og det er ikke altid let, for behovet nu og her er ikke nødvendigvis det samme som om blot 3 eller 5 år.

Haveindretning for børnefamilie

Har familien børn så er det typisk tydeligt at se på hvad der er i haven. Havetrampolin, gyngestativ, sandkasse og legehus tager ofte plads i haven. Både gyngestativ og legehus kan kræve fundament, så de er ikke lette at flytte rundt på. Trampolin, gyngestativ og legehus er store elementer, og fylder rigtig meget. Når du skal indrette, så overveje om du ønsker at kunne se dem fra din terrasse så du kan følge børnenes leg, eller om du ved at det vil stresse dig at se på de store legeting, så det er bedre at de placeres rundt om hjørnet på huset.

Næste del af planlægningen som børnefamilie, er at vurdere hvad børnene først bliver trætte af, som dermed om kortest tid kan fjernes igen. Legehus og gyngestativ er oftere for de mindre børn, mens du kan forvente lang levetid af en trampolin.

Skab liv og farver med blomster

Når du skal indrette haven er blomster et must. Blomster og bede kan skabe både liv med bier og sommerfugle, men også farver og nydelse. Samtidig kan blomsterbede bruges til at skabe stier, oaser og områder med hygge-kroge.

Et moderne element er at lave vild-med-vilje haver, hvor du har et område du ikke gør noget ved. Blomsterne får lov at stå og du skal blot klippe det ned 1 gang om året. Du kan let skabe det ved at købe frø til det, fx har denne frø engblanding 23 forskellige blomster, og giver derfor både blomster på kort og længere sigt, samtidig med at det tiltrækker bier og andre insekter.

Selvforsyning?

I haveplanlægningen skal du også fra start gøre op med dig selv om du ønsker at dyrke grøntsager eller ej. Vil du have et stort område med køkkenhave, eller eventuelt lidt mindre område med højbede? Eller er det slet ikke dig? Det er ikke svært at fjerne græs senere og lave køkkenhave, men ift. Indretningen er det en rigtig god overvejelse at have med fra start af. På samme måde kan du også overveje om der er nogle døde vinkler på huset, hvor du kan dyrke. Du kan for eksempel lykkes godt med tomater på friland, hvis de står op ad en husmur på grund af varmen fra mursten.

Store træer

En sidste vigtig ting at overveje tidligt er brugen og plantning af større træer. Et træ tager tid. Når du planter at træ (fx købt på planteskole), så tager det typisk 2-3 år før rødderne får fodfæste og for alvor begynder at gro. Og når det så begynder at gro, går du stadig ikke fra et træ på 1½ meter til 2½ meter på kort tid. Det er muligt at købe store træer til plantning, fx er der en planteskole i Ballerup med dette i speciale, men det er også en bekostelig affære at købe store træer. Så planlæg fra start hvor du ønsker træer, hvor store du forventer de skal blive og indret haven med dette i tankerne.